#yesilbinazirvesi22
#sıfırıninşası

OTURUM 4
-
KARBONSUZLAŞMA, AMA NASIL?
Neler var ?

Binalardan ve yapılı çevreden karbonu çıkartmak için yapılması gerekenler için belirlenen reçete uluslararası yayınlarda şu şekilde ifade ediliyor: Yeni binaların yüksek verimlilikte, fosil yakıt kullanmayacak ve kendi enerjisini yenilenebilir enerjiden üretebilecek şekilde inşa edilmesini sağlamak, mevcut binaların enerji iyileştirmelerine tabi tutulmalarını, ısıtma sistemlerinin elektrifikasyonunu ve karbon salımı olmayan enerji kaynaklarından beslenmelerini sağlamak. Yapı malzemelerinin gömülü karbon etkisini azaltmak için ise yeniden kullanım, güçlendirme, geri dönüşüm ve karbon emici peyzaj düzenlemeleri. Ve tüm bunları karbon piyasaları uygulamalarını da işin içine dâhil ederek finanse edebilmek. Dekarbonizasyon panelinde bu stratejilerin Türkiye'de uygulanmasına yönelik imkân ve engelleri masaya yatırmak istiyoruz. İlk olarak hem yeni binalarda, hem de mevcut binalarda enerji verimliliğin artışı ve doğalgazdan (ve diğer fosil yakıtlardan) vazgeçilmesi konusunda yasal ve teknolojik açılardan nerede olduğumuzu, gelecekte ulaşabileceğimiz potansiyeli konuşmak istiyoruz. Yenilenebilir enerjinin binalarda ve şehirlerde üretimi ve Türkiye'nin yenilenebilir enerjide ne kadar hızlı hareket edebileceğini / etmesi gerektiğini tartıştıktan sonra Türkiye'nin ulusal enerji politikalarının getirdiği kısıtları ve nasıl bir geleceğe doğru ilerlediğimizi tartışacağız. Panel, dekarbonizasyon politikalarının şehir ölçeğinde nasıl uygulanabildiğininim dünyadan örneklerle anlatılması ile devam edecek ve son olarak karbon piyasaları ve sürdürülebilir finansman imkânlarının sayılanların finansmanında nasıl imkânlar yaratabileceğini görüşeceğiz.
#DEKARBONİZASYON
#ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Kimler var ?

CAN ARDA MOLTAY
YÖNETİCİ ORTAK@
MİMTA
ÇEDBİK YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Nişantaşı Anadolu Lisesi’ndeki ortaokul ve lise öğretimini takiben 1997 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş, mezuniyet sonrasında da Mimta Mimarlık’ta çalışmaya başlamıştır. 2003 senesinde İstanbul Ticaret Üniversitesi Medya ve İletişim yüksek lisans programını tamamlamıştır.
Genel Müdür olarak görev aldığı Mimta Mimarlık Ltd. Şti., Türkiye’de ve yurtdışında, yerli ve yabancı mimarlık bürolarının müellifi oldukları muhtelif gayrimenkul projelerine, binalarda sürdürülebilirlik ve LEED, BREAM ve Earthcheck gibi yeşil bina sertifikaları için, enerji modellemesi mühendislik çalışması, sertifikasyon için doküman hazırlıkları vb. danışmanlık hizmetleri yürütmektedir. LEED AP O+M ünvanına sahiptir.
MODERATÖR
.jpeg)
NIGEL TONKS
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA KURULU DİREKTÖRÜ @
ARUP
Nigel Tonks is a Director at Arup. He is the UKIMEA Region Board Member for Sustainable Development. Nigel has over 30 years’ experience as a Consulting Engineer, working with clients and collaborators in the built environment.
Nigel is a senior advisor to the UNFCCC Climate Champions Built Environment Team, forging global campaigns with non state actors for the Race to Zero and the Race to Resilience, and is an active member of the Building to COP coalition
Nigel is a passionate advocate for transforming the built environment to a decarbonized, more resilient, healthy and more equitable future, aligned with 1.5oC Climate Action, and for promoting the radical collaboration necessary to achieve these goals.
Nigel is the sponsor for Arup’s Whole Life Carbon commitment for Buildings and driving the program of decarbonisation of buildings for clients across our services. This includes oversight of the Arup Zero technology platform which enables WLC assessment of all Arup’s building output to a common international whole building standard.
Working in several different countries, Nigel has experienced a wide range of regulation, green building standards and regional approaches to grappling with sustainable development. Key projects include Amorepacific Headquarters Building, Seoul (winner of the 2021 CIBSE Building Performance Award) Turner Contemporary, Margate (UK’s first BREEAM rated gallery in the UK), St Louis Art Museum (highest LEED rated public building in St Louis), and sustainable development advisory services to The Nobel Foundation.

ZEYNEP DURAK
QuickCarbon SATIŞ VE PAZARLAMA MÜDÜRÜ @
ALTENSİS
Zeynep Durak, 2008 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Yapı İşletmesi üzerine yüksek lisans yapmıştır.
İş hayatına kimya sektöründe faaliyet gösteren bir firmada Çevre Mühendisi olarak başlamış olup, daha sonraki yıllarda kariyerine inşaat sektöründe devam etmiştir. Bu dönemlerde çeşitli fabrika, konut, ticari ofis ve hotel projelerinden oluşan inşaat projelerinde Sürdürülebilir Binalar Uzmanı olarak çalışmıştır.
Proje Yönetimi, Yeşil Binalar, Sürdürülebilirlik, Karbon Ayak İzi Yönetimi konularında yetkinliğe sahip Zeynep Durak, 2021 yılından bu yana Altensis Danışmanlık firmasında, QuickCarbon Satış ve Pazarlama Yöneticisi olarak görev almaktadır.

GEDİZ SELİN KAYA
KURUCU, YÖNETİCİ ORTAK @
GAIA CLIMATE
Proje oluşturma, proje tasarım dokümantasyonu ve karbon ticaretinde önemli deneyime sahip sürdürülebilir enerji ve iklim finansmanı uzmanı. Uluslararası emisyon azaltım satın alma işlemleri ve taahhüt süreçlerinde deneyimli. Proje ve altyapı finansmanı uzmanı olarak görev yaptı ve çeşitli çevre ve altyapı projelerinin finansal tasarımı ve hazırlanması konusunda çeşitli kamu ve özel sektör kurumlarıyla çalıştı. Sürdürülebilir finans ve iklim finansmanında müşteri kapasitesi geliştirme için formüle edilmiş teknik yardım stratejileri. Finansal ve ekonomik maliyet fayda analizinde kalifiye.
Sürdürülebilir finans stratejileri geliştirmek için uluslararası kuruluşlar ve finans kurumları ile çalıştı. Hükümetlerle birlikte sürdürülebilir enerji ve çevre finansmanı kamu politikası süreçlerine katıldı. İklim değişikliği, sürdürülebilir finans ve kurumsal iklim değişikliği risk yönetimi konularında lisans ve yüksek lisans düzeyinde dersler verdi. Büyük şirketlere, kurumsal iklim direnci için iklim risklerini ölçme ve yönetme konusunda yardımcı oldu.
İklim gerçekliği lideri olarak hizmet eder ve halka açık oturumlar ve eğitimler yoluyla sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratmada aktif rol alır.

ÖNDER HALİSDEMİR
YÖNETİM KURULU BAŞKANI @
Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı
Dr. Önder Halisdemir/Nefes Ekolojik Yatırımlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
21.yy Örnek İnsan Yerleşkesi’ni köy formunda gerçekleştirmeyi amaçlayan, kamuoyunun yakından takip ettiği Türkiye’nin İlk Sürdürülebilir Köy Projesi 'Nefes Assos’un kurucusudur. Inveo Yatırım Bankası'nın kurucusu ve Genel Müdürü olan Halisdemir, bu görevinin yanı sıra Inveo Portföy Yönetimi A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdürmektedir. Sivil toplum alanındaki çalışmalarını ise Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı unvanı ile devam ettirmektedir.