#yesilbinazirvesi23
#sıfırıninşası

Neler var ?

Binalardan ve yapılı çevreden karbonu çıkartmak için yapılması gerekenler için belirlenen reçete uluslararası yayınlarda şu şekilde ifade ediliyor: Yeni binaların yüksek verimlilikte, fosil yakıt kullanmayacak ve kendi enerjisini yenilenebilir enerjiden üretebilecek şekilde inşa edilmesini sağlamak, mevcut binaların enerji iyileştirmelerine tabi tutulmalarını, ısıtma sistemlerinin elektrifikasyonunu ve karbon salımı olmayan enerji kaynaklarından beslenmelerini sağlamak. Yapı malzemelerinin gömülü karbon etkisini azaltmak için ise yeniden kullanım, güçlendirme, geri dönüşüm ve karbon emici peyzaj düzenlemeleri. Ve tüm bunları karbon piyasaları uygulamalarını da işin içine dâhil ederek finanse edebilmek. Dekarbonizasyon panelinde bu stratejilerin Türkiye'de uygulanmasına yönelik imkân ve engelleri masaya yatırmak istiyoruz. İlk olarak hem yeni binalarda, hem de mevcut binalarda enerji verimliliğin artışı ve doğalgazdan (ve diğer fosil yakıtlardan) vazgeçilmesi konusunda yasal ve teknolojik açılardan nerede olduğumuzu, gelecekte ulaşabileceğimiz potansiyeli konuşmak istiyoruz. Yenilenebilir enerjinin binalarda ve şehirlerde üretimi ve Türkiye'nin yenilenebilir enerjide ne kadar hızlı hareket edebileceğini / etmesi gerektiğini tartıştıktan sonra Türkiye'nin ulusal enerji politikalarının getirdiği kısıtları ve nasıl bir geleceğe doğru ilerlediğimizi tartışacağız. Panel, dekarbonizasyon politikalarının şehir ölçeğinde nasıl uygulanabildiğininim dünyadan örneklerle anlatılması ile devam edecek ve son olarak karbon piyasaları ve sürdürülebilir finansman imkânlarının sayılanların finansmanında nasıl imkânlar yaratabileceğini görüşeceğiz.
#DEKARBONİZASYON
#ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Kimler var ?

CAN ARDA MOLTAY
YÖNETİCİ ORTAK@
MİMTA
ÇEDBİK YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Nişantaşı Anadolu Lisesi’ndeki ortaokul ve lise öğretimini takiben 1997 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş, mezuniyet sonrasında da Mimta Mimarlık’ta çalışmaya başlamıştır. 2003 senesinde İstanbul Ticaret Üniversitesi Medya ve İletişim yüksek lisans programını tamamlamıştır.
Genel Müdür olarak görev aldığı Mimta Mimarlık Ltd. Şti., Türkiye’de ve yurtdışında, yerli ve yabancı mimarlık bürolarının müellifi oldukları muhtelif gayrimenkul projelerine, binalarda sürdürülebilirlik ve LEED, BREAM ve Earthcheck gibi yeşil bina sertifikaları için, enerji modellemesi mühendislik çalışması, sertifikasyon için doküman hazırlıkları vb. danışmanlık hizmetleri yürütmektedir. LEED AP O+M ünvanına sahiptir.